Vodič za nakup električne kitare

0

Kitara je še vedno eden izmed najbolj priljubljenih glasbenih inštrumentov, zato se marsikdo želi naučiti igranja nanjo. Ste med njimi tudi vi? Si želite kupiti električno kitaro? V nadaljevanju vam bomo podali kar nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri prave električne kitare za vas in vaše potrebe.

Ste se tudi vi odločili za nakup električne kitare?

Ko se boste odpravili po nakupu električne kitare, naj bo vaše prvo vodilo predvsem kakovost zvoka kitare, ne pa njena cena. Pri nakupu električne kitare za začetnike je še kako pomembno to, da izberete pravo velikost glasbila. Pri tem morate biti pozorni na to, da ob igranju levi komolec ne bo v enaki višini kot rama.

In še nekaj: naj vas pri nakupu kitare nikakor ne zavede cenovno ugodnejša klasična ali akustična kitara, predvsem v primeru, da je vaša želja igranje na električno kitaro. Le tako boste ohranili motivacijo za igranje.

Velika izbira električnih kitar

Pri izbiri prave električne kitare se vse začne pri obliki. Na voljo je veliko različnih vrst električnih kitar in prav vsak kitarist ima zato svoje favorite. Naj omenimo le nekaj najbolj značilnih, ki se med seboj najbolj razlikujejo: stratocaster, telecaster, SG in Les Paul. Potem se oblika električnih kitar nekoliko spreminja glede na blagovno znamko. Priporočamo vam vrhunske električne kitare VGS, ki bodo zadovoljile še tako zahtevnega uporabnika. Gre za blagovno znamko priznanega nemškega proizvajalca Gewa.

Električna kitara VGS RC 100 (set)

Cenovno ugoden kitarski set za začetnike (Symphony.si).

Seveda boste izbrali tisto obliko kitare, ki vam najbolj ustreza, zato je prav, da opišemo nekaj značilnosti posameznih oblik:

  • Stratocaster je najbolj preprosta za uporabo in ima značilen svetlejši zvok.
  • Telecaster se odlikuje po tem, da ima prav tako svetel zvok, zaradi masivnega lesa ima toliko boljši zven.
  • SG električne kitare se lahko pohvalijo z enim izmed najmanjših trupov, so zelo lahke in praktične. Njihov zvok je masiven, zato so primerne za težke in globoke ritme.
  • Les Paul kitare pa so najbolj masivne, imajo zelo topel in močan zvok. Njihova značilnost je tudi ta, da jih lahko igramo stoje. Žal so precej težke in nekoliko nepriročne za igranje sede.

Potrebno je paziti še na naslednje lastnosti

Pomembna je oblika trupa, zato izberite takšno kitaro, ki vam dobro sede v naročje. Saj veste, ljudje smo si fizično različni … Bodite pozorni na obliko vratu in velikost ubiralke – seveda je vse odvisno od tega, kaj najbolj prija vašim prstom.

Ne smete pozabiti na magnete. Vprašajte se, kaj želite. Bi raje imeli masiven zvok »humbucker« magnetov ali svetli zvok »single coila«?

Pomembni so tu še stikala in gumbi. Kje želite imeti stikalo za menjavanje magnetov? Kje želite imeti gumbe za jakost in barvo zvoka? Če želite med samim igranjem spreminjati zvok kitare, potem so ta vprašanja še kako pomembna.

Električna kitara VGS Eruption Pro

Električna kitara VGS Eruption Pro v zanimivi barvi.

Pri električni kitari je izrednega pomena tudi most (bridge). Obstaja veliko različnih mostov, na primer tune-o-matic, tremolo bridge, floyd rose most in podobno. Prav vsak ponuja svoje možnosti, zato se morate odločiti, kateri je za vas najbolj primeren.

Ali poleg električne kitare potrebujete še kaj drugega?

Prav vsaka električna kitara potrebuje tudi ojačevalnik ali kombinacijo ojačevalnika in zvočnika. Ne pozabite še na kabel, s katerim boste kitaro povezali z omenjenim ojačevalcem. V kombinacijo lahko dodate tudi kakšen efekt, saj boste tako res izkoristili poln potencial električne kitare.

Svetujemo vam, da obiščete glasbeno trgovino Symphony.si, kjer je na voljo bogata ponudba električnih kitar in vseh dodatkov, ki jih boste potrebovali za prijetno igranje.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.