Oprema za snowboard – kaj vse kupiti?

0

Se tudi vi navdušujete nad zasneženimi strminami in občutkom svobode, ki ga prinaša deskanje na snegu? Morda se boste s tem čudovitim športom šele pričeli ukvarjati, zato vas zanima, kaj vse potrebujete? Če opišemo na kratko, za deskanje potrebujete desko (freestyle, freeride ali race), vezi, borderske čevlje oziroma buce, kombinezon, toplo spodnje perilo, nogavice, rokavice, očala z UV zaščito, čelado, ščitnik za hrbet in še kaj bi se našlo.

Vsa snowboard oprema, ki si jo lahko ogledate na slikah v nadaljevanju, je vzeta iz ponudbe slovenskega podjetja Extreme Vital. V njihovih fizičnih trgovinah (pa tudi v spletni) je na voljo še veliko več izdelkov. Celotno ponudbo snowboard opreme si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Snowboard in vezi

Najpomembnejše je seveda vprašanje, katero desko boste izbrali, saj se deske med seboj zelo razlikujejo. Če ste začetnik, vam priporočamo »rocker snowboard All mountain«. To je lahko kakšna srednje trda freestyle deska, nikakor pa ne trda freeride deska ali celo race model.

Snowboard deska

Večina desk se izbira glede na višino in težo deskarja. Snowboard naj bi idealno segal nekje med brado in vrh nosa. Zelo veliko izbire lahko najdete tako moški in ženske, saj se deske med seboj razlikujejo tudi po grafičnem dizajnu. Sicer so ženske deske nekoliko krajše, mehkejše in ožje.

Snowboard vezi

Nato pridejo na vrsto vezi. Vezi so orodje, ki prenaša vsak vaš gib na desko. Čim bolj direkten je prenos, bolje je. Tudi vezi delimo na več skupin. Tako poznamo freestyle vezi, ki so mehkejše, freeride vezi, ki so trše in All mountain vezi, ki so srednje ali manjše trdote.

Buci in snowboard čelada

Buci oziroma posebni čevlji za deskanje so zelo pomemben element opreme za deskanje. Kako tudi ne, saj jih nosite na stopalih ter v njih preživite ure in ure zabave na snegu. Če bodo nepravilno izbrani, vam lahko pokvarijo ves deskarski užitek.

Snowboard čevlji

Zato si za pomerjanje vzemite dovolj časa, saj boste le tako našli model čevljev, ki vam dobro pristoji in je ravno prave velikosti. Buci morajo biti tako veliki, da čutite, kako se vam palec dotika notranje strani čevlja. Če bodo čevlji preveliki, vam bo peta »plesala« gor in dol, kar lahko vodi do slabšega upravljanja deske in več padcev.

Snowboard čelada

Tudi čelada je še kako pomemben del deskarske opreme, saj vam bo varovala glavo ob takšnih in drugačnih padcih. Čelada mora biti funkcionalna, čvrsta, lahka in ergonomsko oblikovana. Le tako bo dobro služila svojemu pomembnemu namenu.

Hlače in jakna ter primerna očala

Ko izbirate ustrezne hlače in jakno za deskanje na snegu, bodite pozorni predvsem na to, da bosta oba kosa oblačil vodonepropustna in dovolj topla. Izberite material, ki dobro diha, glede barve in vzorca pa ste prepuščeni samo svojemu okusu.

Snowboard oblačila

Na koncu sledijo še primerna smučarska očala, ki vam bodo še kako prav prišla v trenutkih, ko boste drveli po zasneženih smučinah. Prav zares ne bi bilo prijetno, če bi vam takrat v oko zletela muha ali kakšna druga žuželka. Poleg tega očala nudijo še ustrezno UV zaščito, ki bo vaše oči varovala pred škodljivimi sončnimi žarki. In seveda oči zaščitijo tudi proti vetru.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.

Komentirajte prispevek