Parna zapora Gefitas iz polietilenske pene

0

Iz dneva v dan globalno prebivalstvo zelenega planeta spoznava, da energija postaja vse bolj dragocena dobrina sodobnega sveta. Zaloge nafte, plina, lesa in premoga se zmanjšujejo, njihovo pridobivanje pa je vse dražje, težje in bolj tvegano. Pripravljenost varčevati z energijo ni zgolj potreba, temveč nuja. Zavedanje tega nas tako pretvarja v učinkovite porabnike energije. Še vedno pa je daleč največji potencial za učinkovito izkoriščanje in porabo energentov v kakovostni izolaciji stavb ter v uporabi alternativnih in obnovljivih virov energije.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja postane pomen toplotne izolacije zelo pomemben. Tako zaradi prihranka energije pri ogrevanju kot tudi zaradi vse večjega zavedanja o pomembnosti ohranitve ekosistemov in zmanjševanja dejanj, ki vodijo v prehiter propad nekaterih ekosistemov ali celo planeta.

Kakšne so posledice nestrokovne izvedbe izolacije?

Gradbeni materiali (kot so jeklo, beton, steklo in naravni kamen) razmeroma dobro prevajajo toploto, zato zunanji zidovi stavb iz teh materialov v mrzlem vremenu zelo hitro prepuščajo toploto iz notranjosti navzven. Toplotna izolacija poleti preprečuje prodiranje toplote v notranjost, pozimi pa zadržuje toploto znotraj stavbe.

Izolacija je lahko učinkovita samo, če je izvedena strokovno. Pri tem je pomembno, da se pazljivo izvedejo stiki med steno in stropi, še posebej pa je treba paziti na ustrezno izvedbo zaključkov pri oknih. Nestrokovna izvedba ali celo vgradnja nekakovostnih materialov posledično povzroči nastanek toplotnih mostov, torej mesta, kjer izgubljamo toploto in energijo.

Toplotni mostovi

Termovizijski pregled stavbe: zaznavanje toplotnih mostov z IR kamero.

Toplotni mostovi so tista mesta na ogrodju zgradbe, na katerih je prehod toplote povečan zaradi stika dveh različnih materialov, debeline ali geometrijske konstrukcije. Posledice so večja poraba energije za ogrevanje takega objekta, manjše bivalno ugodje, toplotni mostovi so tudi idealno mesto za razvoj plesni in gob, sčasoma pa na konstrukciji nastanejo različne poškodbe.

Za popolno preprečitev prehoda vodne pare v sloj toplotne izolacije uporabimo folije, ki so parozaporne. Uporabljajo se tam, kjer imamo na površini sloje, ki ne prepuščajo pare, posledično pa bi vsak prehod vodne pare ostal ujet v toplotni izolaciji. Najpogosteje se parna zapora vgrajuje na toplih ravnih strehah, prekritih z bitumenskimi trakovi.

Zapora proti vlagi Gefitas PE 3/300

Izolacija Gefitas proti vlagi je sestavljena iz polietilenske pene, na katero je nalepljena PE folija. Ker ima Gefitas folija že vgrajen vzdolžni tesnilni butilni trak, varjenje ni potrebno.

Gefitas PE 3/300 zapora proti vlagi je izredno odporna na mehanske poškodbe in jo je skoraj nemogoče pretrgati. Primerna je za vgrajevanje direktno na utrjen gramozni tampon ali na podložni beton. Za prehod iz horizontalne v vertikalno izolacijo pa se poleg parne zapore uporablja posebni zaključni trak Gefitas R 300.

Gefitas PE 3/300

Kakovostna parna zapora Gefitas PE 3/300 vključuje vzdolžni tesnilni trak.

Podjetje Alteks d.o.o., ustanovljeno leta 2010, se ukvarja s prodajo izolacijskih materialov in sistemov. Zastopajo nemški podjetji Unideck Gefinex in Jackon Insulation. Poslovno sodelujejo tudi s slovenskimi proizvajalci izolacijskih materialov: Fibran Nord, Fragmat in Knauf Insulation.

V njihovi pestri ponudbi najdete tudi široko paleto različnih fasadnih sistemov, kot so Baumit, Quarzolith, Caparol, Weber, Jub itd. Kupcem strokovno svetujejo pri izbiri materialov ter pomagajo poiskati izvajalce za realizacijo izolacijskih del, estrihov ali suhomontažne gradnje.

Poslovni in skladiščni prostori se nahajajo v Cerkljah na Gorenjskem, na Slovenski cesti 31a. Če se zanimate za nakup parne zapore Gefitas PE 3/300, je podjetje Alteks d.o.o. vsekakor pravi naslov!

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.