5 popularnih tematskih domen

0

Poznamo različne domene – nacionalne, generične in tematske. Najpogostejša je generična domena .com, zelo veliko je registriranih tudi .net, prav tako pa so zelo priljubljene številne nacionalne domene. Mednje uvrščamo .si, .de, .it, .at, .es, .fr in številne druge. Nacionalno domeno spoznate po tem, da jo sestavljata le dve črki.

Tematske domene so veliko redkejše, saj so se pričele pojavljati šele pred nekaj leti. Obstaja jih ogromno, kljub njihovi mladosti pa so nekatere izmed njih že relativno priljubljene. V današnjem prispevku vam jih predstavljamo pet. Morda pa bo katera izmed njih na kožo pisana vaši spletni strani!

.blog

Domenska končnica .blog je ena izmed najnovejših, saj je za registracijo na voljo šele od 21. novembra 2016. Njena svežost predstavlja bistveno prednost – na voljo je še zelo veliko domen z odličnim imenom, kar vsekakor ne velja za marsikatero drugo končnico, predvsem za .com.

Če se torej ukvarjate z bloganjem ali pa se z njim nameravate pričeti ukvarjati v kratkem, se vam ponuja zanimiva priložnost. Z registracijo domene .blog boste vsekakor izstopali in vaš spletni naslov si bodo ljudje mnogo lažje zapomnili. Morda bo ravno domenska končnica »kriva« za to, da boste postali prepoznan bloger.

.beer

Zanimiva tematska domena je tudi .beer, za katero se večinoma odločajo mikropivovarne. Teh je v Sloveniji vse več. Če imate tudi sami svojo pivovarno, domeno kar hitro registrirajte.

Domena .beer

Bi bila za vaš posel domena .beer kot nalašč?

Domenska končnica je zanimiva tudi za blogerje, ki svoj spletni blog pišejo na temo piva. Tudi z domeno .beer boste zagotovo izstopali mnogo bolj, kot če bi registrirali .com, .net ali katero izmed nacionalnih končnic.

.top

Imate namen postaviti spletno stran, na kateri boste predstavljali lestvice najboljših, najzanimivejših, največjih, naj… stvari, ljudi, dogodkov ipd.? Zakaj ne bi registrirali zelo popularne domene .top? Gre za eno izmed najcenejših domenskih končnic. Nekateri ponudniki, tudi slovenski, jo trenutno ponujajo za manj kot 3 €!

.agency

Verjetno ni potrebna posebna razlaga, komu je namenjena domenska končnica .agency. Če imate spletno agencijo, denimo oglaševalsko, bo domena za vas kot nalašč. Seveda pa je domena smiselna le, če je vaša spletna stran na voljo v angleškem jeziku. V kolikor imate stran v slovenščini, vam vseeno priporočamo, da raje izberete domeno .si.

.news

Za novičarske spletne portale v angleškem jeziku je na voljo kar nekaj tematskih končnic. Ena izmed najboljših je zagotovo končnica .news, ki obiskovalcem takoj da vedeti, kaj lahko pričakujejo na spletni strani. Ni nujno, da gre za resen novičarski portal, lahko gre tudi za zabavne novice, ki se na stran redno dodajajo.

Zanimivih tematskih domen je še veliko. Svetujemo vam, da si preberete še prispevek o premium domenah, kjer je predstavljenih še pet zelo priljubljenih.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.

Komentirajte prispevek