6 vzrokov za razpokane ustnice

0

Ustnice veljajo za enega najbolj zanimivih delov telesa, poleg tega pa so del obraza, torej so pomembne za splošen videz oziroma prvi vtis. Ker veljajo za erogeno cono oziroma so »orodje« za poljubljanje, so jih ženske od nekdaj ličile, da bi bile te videti še bolj zapeljive. Kar pa gotovo ne morejo biti, če niso negovane.

1. Razpokane ustnice so, presenetljivo, pogosteje težava moških in otrok, kot pa žensk, saj te na ustnice večinoma nanašajo različna kozmetična sredstva zaradi ličenja. Pri moških gre razlog za suhe in boleče ustnice večinoma pripisati pomanjkanju nege. Rešitev: balzam za ustnice naj postane tudi del moške kozmetike, saj so na voljo tudi mazila brez barve in brez okusa.

Balzam za ustnice

Uporabljajte balzam za ustnice.

2. Zakaj dejansko pride do težav z ustnicami? Koža na ustnicah je precej tanjša od kože na drugih delih telesa, poleg tega pa tu ni lojnic, ki bi kožo mastile. To pomeni, da jo moramo zaščititi sami, sicer je popolnoma izpostavljena zunanjim vplivom. Če nočete, da so razpokane ustnice težava, je najbolje nanje nanesti mazilo tako pred spanjem kot takoj zjutraj, ko vstanemo – še preden nanesemo ličilo.

3. Na nego ustnic nas večina pomisli pozimi, ko je zunaj mrzlo, v zraku pa je manj vlage kot poleti, torej so ustnice še hitreje prizadete. A nega je potrebna tudi poleti – v zraku je res več vlage, a tanka koža ustnic je še posebej občutljiva na vročino in UV žarke. Koža ustnic ne spreminja pigmenta tako kot koža po telesu in ne porjavi, zato včasih sploh ne opazimo, kako je prizadeta. Ustnice poleti negujte z mazilom z visokim zaščitnim faktorjem!

4. Razpokane ustnice so pogosto pokazatelj, da telesu primanjkuje vode. Če pijete premalo in ste pogosto dehidrirani, se bo to najprej poznalo na tistem delu telesa, ki ni prikrajšan zgolj za vlago, temveč tudi za kožno maščobo – torej ustnice. Pijte več!

Zadostno pitje vode

Spijte zadostno količino vode.

5. Si tudi vi radi suhe ustnice obliznete? Nikar. Če imate občutek, da so ustnice suhe, jih bo nanos sline za nekaj trenutkov res naredil vlažne, a ko bo ta vlaga z njih izhlapela, bodo še bolj suhe kot poprej. Suhih ustnic si torej nikoli ne oblizujte, temveč jih zaščitite z mazilom.

6. Tako kot bi se koža katerega koli drugega dela telesa vnela, če bi jo neprestano drgnili, tudi koža ustnic ne prenaša, da jo ves čas grizljate in žvečite. To je torej slaba navada, ki se jo velja odvaditi. Prav tako razpokane ustnice ne grizljajte, da bi z njih odstranili suho in razpokano kožo, saj boste naredili še veš škode in celo povzročili krvavitve ter nastanek krast. Ustnice mažite z zaščitnim mazilom in pustite, da suha koža odpade sama po sebi.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.

Komentirajte prispevek