Pogoste težave po hujšanju

0

Debelost je pogost razlog za zdravstvene težave, in marsikdo je zavoljo zdravja postavljen pred dejstvo, da bo treba popolnoma spremeniti svoj način življenja in izgubiti kar lepo število kilogramov – sicer se mu ne piše dobro. Hujšanje je eden od korakov do zdravja, a kadar je telesna teža zelo povečana, pusti to za sabo neprijetno posledico. Odvečna koža po hujšanju je nekaj, kar gotovo ni estetsko, in na kar ob pričetku hujšanja gotovo nismo pomislili.

Zakaj je odvečna koža po hujšanju tako trdovraten problem, da je včasih potrebno zanjo poskrbeti celo kirurško?

Odvečna koža po hujšanjuKo se redimo, se koža razteza oziroma jo je vse več, saj je koža organ, pri katerem ves čas nastajajo nove celice. Ko se odločimo, da se bomo kilogramov znebili, pa maščovje, ki je bilo pod kožo in jo napenjalo, izgine, s tem pa se pojavi mlahava in »prazna« koža, polna strij. Te so posledice raztezanja in so videti kot brazgotine – dejansko gre za poškodbo kože, ki se je prehitro raztezala, pri čemer je prihajalo do trganja vezi v koži.

Hujšanje je vedno najbolje pričeti zmerno in skrbeti hkrati za zdravo prehrano kot veliko gibanja, saj si tako zagotovimo manj kilogramov, hkrati pa izboljšujemo velikost mišic, ki lahko kožo napnejo namesto izgubljene maščobe. Žal je pridobivanje mišic v primerjavi z izgubo maščobe precej počasno, saj naj bi povprečen moški, ki se prej ni ukvarjal z vadbo, ob intenzivnem ukvarjanju z gibanjem na mesec pridobil od pol kilograma do kilograma mišic, povprečna ženska pa od četrt do pol kilograma – maščobe pa pri hujšanju izgubimo več.

Da bo odvečna koža po hujšanju povzročala čim manj težav, se je tega torej potrebno lotiti počasi – tako zaradi krepitve mišic kot časa, ki ga koža potrebuje za prilagoditev. Kadar ne boste shujšali veliko, se bo koža namreč še lahko prilagodila oziroma nekoliko skrčila. Pri tem ji lahko pomagate tudi z različnimi kozmetičnimi sredstvi, namenjenimi učvrstitvi kože, prav tako pa pomagajo masaže in drugi specialni kozmetični postopki, ki so vam na voljo v kozmetičnih salonih.

Kadar je hujšanje intenzivno, vam ti seveda ne bodo mogli veliko pomagati, zato se bo nujno odločiti za kozmetično operacijo. Kljub temu, da se sliši odstranitev odvečne kože enostaven poseg, to dejansko ni, in okrevanje traja precej dolgo – tudi po osnovnem celjenju ran je treba še kar nekaj časa nositi kompresijska oblačila.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.

Komentirajte prispevek