Vrste harmonik, ki jih morate poznati

0

Ste v rokah že kdaj držali katero od harmonik, ob tem pa ste se, kljub temu da ne znate igrati nanjo, počutili priljubljene? Harmonika je namreč eno od najpopularnejših glasbil pri nas. Zanimanje zanjo kažejo prav vse generacije in oba spola.

Četudi harmonike še niste srečali pobliže, pa zagotovo uživate v njenih zvokih, medtem ko preko različnih medijev poslušate glasbo, v katero je vključena. Ste vedeli, da obstaja več vrst harmonik in da ima prav vsaka svoje specifike? Če se boste odločili za njen nakup, je vsekakor dobro, da o tem nekaj veste že vnaprej. Pa tudi sicer vam malo dodatnega glasbenega znanja ne more škoditi.

1. Diatonična harmonika

Diatonična harmonika je redna spremljevalka narodno zabavnih ansamblov. Nanjo igramo s pomočjo gumbov, kar je za marsikoga precej velik izziv.

Diatonična harmonika Weltmeister Wiener 509

Diatonična harmonika

Na diatonično harmoniko pogosto igrajo amaterski zabavljači na veselih dogodkih. Med bolj priljubljenimi modeli je denimo harmonika Wiener 509, ki vam med igranjem ponuja veliko mero udobja.

2. Klavirska harmonika

Klavirska harmonika na prvi pogled še najbolj spominja na klavir, saj ima podobno postavljene tipke. Najpogosteje nanjo igrajo glasbeniki začetniki, saj je igranje nanjo relativno enostavno.

Klavirska harmonika Weltmeister Topas IV

Klavirska harmonika

Odličen primer klavirske harmonike je Weltmeistrov model Tapas IV s 37 tipkami in 96 basovskimi gumbi. Primerna je tako za igranje doma kot tudi na velikih odrih, npr. skupaj z orkestrsko zasedbo.

3. Kromatična harmonika

Kromatična harmonika je prav tako prepoznavna po gumbih. Ti so namenjeni igranju celih in poltonov. Za igranje nanjo ne potrebujete različnih prstnih redov. Začetni ton je namreč treba samo premakniti na ustrezen gumb.

Kromatična harmonika Weltmeister Romance 874

Kromatična harmonika

Vrhunski model tovrstne harmonike je denimo Romance 874, ki vsebuje kar 87 sopanskih ter 120 basovskih gumbov. Zaradi kakovostne mehanike in odličnega zvena, pa tudi zaradi nekoliko višje cene, je omenjena harmonika namenjena predvsem profesionalcem.

4. Ustna harmonika ali orglice

Ustna harmonika oziroma orglice za razliko od prej naštetih harmonik, ki sodijo med glasbila s tipkami, sodijo med pihala. Glavni sestavni del predstavljajo kovinska peresa, ki so na eni strani vpeta in na drugi prosta.

Ustna harmonika Hohner Blues Harp

Ustna harmonika (orglice)

Peresa so nameščena v majhne žlebove. Skozi njih se pri pihanju in vdihavanju piha zrak. Peresa posledično zavibrirajo ter zazvenijo. Za razliko od klasičnih harmonik so orglice precej manjše in tudi cenovno mnogo ugodnejše.

Katero harmoniko torej izbrati?

Že veste, katera vrsta harmonike bi bila za vas najustreznejša? Čeprav pri nas ni veliko izdelovalcev tovrstnega inštrumenta, lahko želeno vrsto harmonike brez težav kupite. Lahko si jo izberete tudi s pomočjo priznane spletne trgovine z glasbeno opremo Symphony International:

Ker jih pogosto ni na zalogi, jih je treba naročiti vnaprej. Pred odločilnim nakupom se je najbolje posvetovati kar s ponudnikom, ki vas bo morda preusmeril na drugo vrsto harmonike, in sicer na podlagi vaših namenov, želja, potreb in nenazadnje tudi finančnih zmožnosti.

Čeprav harmonike veljajo za dražja glasbila, jih lahko ponekod kupite po akcijskih cenah, zato je dobro slediti ponudbi na trgu. Morda pa ste se odločili harmoniko odkupiti od starega znanca, za katerega ste popolnoma prepričani, da vam bo prodal dobro ohranjeno glasbilo.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.