Himalajska sol – zdravje iz narave

0

Od vseh soli, ki obstajajo na svetu, je himalajska tista, ki slovi kot najbolj zdrava. Zakaj je temu tako, si poglejmo v današnjem prispevku.

Vsebnost mineralov in elementov

Himalajska sol ima pestro sestavo. V njej najdemo kar 84 mineralov, ki jih z uživanjem te soli vnesemo v svoje telo. Med njimi se nahajajo bistveni elementi, ki so pomembni za pravilno delovanje našega organizma. To so natrij, kalcij, klor, fosfor, magnezij, žveplo, fluor, jod, železo in drugi. Ob uživanju himalajske soli se vzpostavi ravnotežje kislin in baz v celicah celotnega telesa, poleg tega pa pomaga uravnavati nivo sladkorja v krvi. Z bogato mineralno sestavo himalajska sol pomaga vzdrževati normalni nivo tekočine v telesu, s tem pa ugodno deluje na krvni pritisk.

Kako pridobivajo himalajsko sol?

Pridobivanje himalajske soliTa sol je ena izmed najčistejših naravnih soli. Nastala je pred več kot 250 milijoni let, in sicer na dnu nekdanjega oceana. Plasti soli so se skozi milijone let oblikovale v kristale, ki jih ročno kopljejo v Pakistanu ob vznožju Himalaje. Kristale nato operejo in posušijo, s tem pa ohranijo njeno naravno čistost, saj ji ničesar ne dodajajo ali odvzamejo. Rafinirana kuhinjska sol, ki je največ najdemo na policah v trgovini, vsebuje skoraj sto odstotkov natrijevega klorida, ostali minerali pa so ji odvzeti. Prav tako ji dodajajo jod, medtem ko ga himalajska sol vsebuje sama po sebi.

Zakaj potrebujemo sol?

Uživanje premajhne količine soli lahko povzroča krče, utrujenost, znižan krvni tlak, slabost in bruhanje. Vendar pa je v sedanjem času prej problematičen prevelik vnos soli. Ta povzroči nabiranje vode v telesu, kar vodi do zvišanega krvnega tlaka in drugih težav. Zaradi tega je potrebno sol uživati v zmernih količinah in se držati pravila, da za eno osebo zadostuje ena čajna žlička soli na dan. V vsakem primeru pa izberite čistejšo sol brez nepotrebnih ali celo škodljivih dodatkov.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.

Komentirajte prispevek