Zakaj se pri spletnem gostovanju ne izplača varčevati?

0

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili nad ceno določenega izdelka tako navdušeni, da se enostavno niste mogli upreti nakupu. V začetku je vse izgledalo lepo in prav, toda čas je kmalu pokazal pravo sliko. Ni trajalo dolgo, da ste se pričeli spraševati, zakaj za vraga ste se odločili za nakup. Podobno se dogaja tudi v primeru storitev. Še posebej spletno gostovanje je ena izmed takšnih, kjer do podobnega scenarija prihaja zelo pogosto.

Spletno gostovanje je storitev najema prostora na strežniku.

V današnjem prispevku vam bomo skušali dopovedati, da se pri spletnem gostovanju nikakor ne izplača odločiti za najcenejšo ponudbo na trgu. Ta je namreč najcenejša z razlogom, kar pomeni, da boste prej ali slej naleteli na določene pomanjkljivosti. Katere pomanjkljivosti to lahko so, si preberite v nadaljevanju.

Nezanesljivi in počasni strežniki

Ena izmed možnih pomanjkljivosti, ki je zares zelo nevšečna, je povezana z zanesljivostjo strežnika. Če bo ta nezanesljiv, bo vaša spletna stran pogosto nedostopna. V kolikor z njo nameravate opravljati posel, bo to še kako problematično. Zelo podobno velja pri varnosti. Ponudnik gostovanja mora poskrbeti za kar najboljšo zaščito, sicer lahko pride do okužbe spletne strani, kar ponovno privede do mnogih komplikacij.

Tudi hitrost je izjemno pomembna. Mnogo bolj, kot je bila v preteklosti. Takrat so bili uporabniki spleta navajeni na počasne strani, zato jih te niti niso motile. Danes, ko so vse bolj v prevladi pametni telefoni, pa neodzivne strani obiskovalce preprosto odganjajo. Raje torej odštejte nekoliko več in si priskrbite hitro spletno gostovanje. Prepričajte se, da ponudnik uporablja sodobno strežniško opremo s SSD diski.

HDD in SSD disk

Počasnejša HDD ter manjša in hitrejša SSD diskovna enota.

Morda vas k nakupu hitrega spletnega gostovanja, kot ga imajo npr. pri NEOSERV, prepriča naslednja trditev, ki velja za največjo spletno trgovino Amazon. Vsakih dodatnih 100 ms časa nalaganja strani pomeni 1 % manjšo prodajo. V eni sekundi se torej prodaja zmanjša že za visokih 10 odstotkov.

Dodatne storitve in podpora uporabnikom

Še preden kliknete na gumb »ZAKLJUČI NAROČILO«, preverite, kaj vse zajema paket gostovanja pri izbranem ponudniku. Boste lahko z njim povezali zadostno število domen? Vam bo pripadal tudi brezplačen SSL certifikat, na primer Let’s Encrypt SSL? Boste lahko paket gostovanja urejali prek uporabniku prijazne nadzorne plošče, kot je denimo cPanel? Koliko dni znaša garancija na zadovoljstvo? Bo paket gostovanja omogočal izbiro poljubne PHP različice? Je ponudnik že podprl hitrejši HTTP/2 protokol? Je poskrbel za učinkovito protivirusno in »spam« zaščito?

Zelo pomembno je tudi to, da se pred nakupom pozanimate o prijaznosti, strokovnosti, predvsem pa o odzivnosti podporne službe. Ko bo šlo z vašim paketom gostovanja karkoli narobe (morda zaradi vaše napake), bo še kako pomembno, da se boste lahko kar se da hitro obrnili na ponudnika za pomoč. Najbolje bo, da preverite mnenja obstoječih naročnikov na spletu, na primer na Facebooku in drugih socialnih omrežjih, na forumih, v blog prispevkih itd.

Naj za konec ponovimo še enkrat. Spletno gostovanje ni storitev, pri kateri je pametno varčevati. Raje odštejte kakšen evro več in si priskrbite paket gostovanja pri kakovostnem in zaupanja vrednem ponudniku.

Deli prispevek

About Author

Primož Krenos

Sem grafični oblikovalec, ki je veselje našel v izdelavi spletnih strani, pisanju vsebin, kreiranju oglasov in učenju programskih jezikov. S pripravo spletnih vsebin se profesionalno ukvarjam že 10 let. Če misliš, da ti lahko kakor koli pomagam, me kontaktiraj prek kontaktnega obrazca.